top of page
_edited.png

Våra jobbsökartips

Vad ska man tänka på när man söker jobb?

 

Vi delar gärna med några av våra tips.

 

Det finns en hel del att tänka på när man söker jobb och många av tipsen har man säkert hört förut.

Vi väljer att dela med oss några av våra tips, har du fått dessa förut så är det ju faktiskt bra med en påminnelse. 

Ta en titt här under för att läsa våra tips.

Vad har du med i ditt CV och personliga brev?

 

Ditt CV ska vara kortfattat och tydligt, luftigt och lättläst. Det ska berätta vem du är, vilka kompetenser och erfarenheter du har och varför just du är rätt kandidat för den aktuella tjänsten. Tänk på att få med allt som efterfrågas i annonsen, så att arbetsgivaren inte lämnas med frågetecken. Saknar du något, var ärlig och tydlig med det. 

Inled ditt personliga brev med varför du söker tjänsten. Få sedan med om din erfarenhet och varför du skulle passa in. I tredje stycket beskriver du kortfattat om dig och dina intressen och avslutningsvis tackar du för visat intresse. Tänk på att precis som med ditt CV hålla det tydligt, luftigt och lättläst. Och glöm inte att anpassa ditt personliga brev inför varje tjänst.  

Var söker du de lediga jobben?

 

Har du läst samma annons för samma tjänst på två eller kanske ännu fler jobbsidor? Det är vanligt att företag annonserar i flera kanaler just för att du ska hitta deras lediga tjänst. 

Var ska man då söka efter lediga jobb? Det finns en hel del jobbsidor som samlar annonser från andra sidor. indeed.com och jobbsafari.se är två sidor där du kan hitta annonser samlade från andra jobbsidor.

Sociala medier som Facebook, Linkedin och Instagram är också vanliga kanaler där du kan hitta jobbannonser idag, tänk på att vissa företag enbart annonserar där. 

De dolda jobben och ditt nätverk är alltid viktigt att hålla utkik efter. Kanske känner du någon, som känner någon som faktiskt söker nya medarbetare.

Är du nervös inför en intervju?

 

Är det äntligen dags för en intervju? Man blir tyvärr inte kallad för intervju varje gång man söker en tjänst och när det väl händer blir det alltid lite nervöst. Det är ingen fara, nervositet kan vara något bra, det visar att din kropp och är skärpt och beredd.

Inför intervjun är det viktigt att du förbereder vad du ska säga om dig själv, dina erfarenheter och din kompetens. Tänk på att vara tydlig och ta gärna god tid på dig vid varje fråga. 

När det väl är dags, kom i lagom god tid. För tidigt kan uppfattas fel av den du ska träffa. Tänk på kläder, vårdat och prydligt funkar alltid och glöm inte att ta av ytterkläder.  

I mötet ska du försöka att inte överdramatisera något. Den du möter vet oftast att du befinner dig i en situation som inte är så behaglig.
Slappna av och visa att du är glad att du är där. 

Vem har du lämnat som referens?

 

Att lämna referenser kan ibland vara lite knepigt. Kommer de att ringa dem jag har lämnat och när, vilka frågor kommer de ställa och vad kommer min referens svara?

Tänk på att förbereda dina referenser, de ska veta vem som eventuellt kommer ringa dem och vilka frågor de lär ställa. 
Var noggran med valet av din referens, är du helt säker på att den personen kommer lämna bra information om dig?

Lämna inte dina referenser tidigt i rekryteringsprocessen. Oftast vill arbetsgivaren eller rekryteraren ta dessa i slutet och då är det också bättre att vänta med att lämna dem, just så att du är säker på att du är nära att få jobbet. 

Vill du ha fler tips, trix och rådgivning? Kontakta oss redan idag!

 

bottom of page